Vi kan sälja guld, silver och andra föremål åt dig

Hos Kalmar Pantbank hjälper vi dig som lånekund att sälja guld, silver och även andra föremål. Guldpriserna är historiskt sätt höga. Vi tar fram ett mycket bra dagsaktuellt pris för ditt silver- eller guldsmycke!

Hos hos får du

  • Ett högt guldpris

  • Pengarna direkt i handen eller insatt på ditt bankkonto (över 1000 kronor)
  • Upp till tre månaders ångerrätt (se detaljer nedan)

Kontakta oss idag!

Kontakta oss så berättar vi mer om vårt erbjudande

Ring oss på 0480-18530 eller besök oss på Esplanaden 21A i Kalmar.
Kontakta oss idag!

Sälja eller panta ditt guld eller silver?

Om du vill sälja ditt guld eller silver så lägger vi upp det som ett vanligt pantlån med 3,75% ränta per månad. Du får pengar direkt när du lämnar in ditt guld eller silver. Sedan säljs ditt guld eller silver på auktion och du behöver inte tänka på vare sig ränta eller avgifter. Skulle panten säljas för mer än din lånekostnad inklusive ränta, avgifter och auktionskostnader, får du överskottet*. Det går därför att avtala fram en förkortad tid på lånet om du vill att dina föremål ska säljas snarast. Vid eventuell förlust så tar pantbanken kostnaden.

Så istället för att bara sälja ditt guld eller silver så kan ett pantlån ge dig mer betalt, till exempel om föremålet har ett designvärde. Finns det stenar, pärlor eller liknande i dina smycken, får du betalt även för det. Det får du inte hos en gulduppköpare. Där blir det istället avdrag. Och räntan är avdragsgill, precis som för banklån.

Läs mer om räntor och pantlån nedan eller på sidan om pantlån.

Guldpriset

Det är världsmarknadspriset på guld och silver som för dagen avgör vilket pris du kan få när du säljer ditt guld. Vi har en stafflad skala där större mängd innebär högre pris per gram. Och ju bättre kvalitet ditt guld/silver har, desto högre pris per gram.

Jämför gärna med gulduppköpare som lovar höga priser. Väg smycket innan, för det är priset per gram som avgör om du får tillräckligt betalt eller inte.

Vill du sälja stora mängder guld, ring gärna i förväg på 0480-185 30.

*Alla föremål som lämnas in till Kalmar Pantbank hanteras som ett lån. Lånet ligger oftast på tre månader. Det går inte att sälja en vara direkt till oss utan att det blir ett så kallat pantlån. När ett föremål går till försäljning och det blir ett överskott drar vi av avgift för auktion samt ränta för den gångna tiden lånet har varit hos oss. Den resterande summan som eventuellt blir kvar betalas ut till dig. I din deklaration efter kommande år kommer du att se att lånet är förtryckt med betalda avgifter.

Se upp för oseriösa gulduppköpare!

Det kan verka enkelt att lägga allt guld i en påse och skicka in till en gulduppköpare på nätet, men se upp! Läs det finstilta innan du slår till på utlovade höga guldpriser. Det finns massor med förbehåll som kan göra att guldpriset och affären blir riktig dålig.

Räntor och avgifter

Räntan för guld och silver är 3,75% per månad. Expeditionsavgiften ligger på 60 kr.

Ett exempellån på guld eller silver för 1000 kr har en ränta på 37,50 kr varje påbörjad månad. Pantlån löper vanligtvis 3 månader, så avgift (60 kr) och ränta (112,50 kr) för lånet skulle då för dessa månader bli totalt 172,50 kr. För att lösa ut lånet efter 3 månader betalar du totalt 1172,50 kr baserat på exempelräntan 3,75%/månad (effektiv årsränta 45%).

Du kan så klart även välja att inte lösa ut lånet, varvid föremålet tillfaller pantbanken.

Generellt om pantlån

Ett pantlån löper vanligtvis på 3 månader om inget annat avtalas. Om du ångrar dig och vill ha tillbaka ditt föremål så betalar du tillbaka lånet samt avgifter och räntor för de dagar som gått (minimum en månads ränta). Om du istället vill förlänga lånet så räcker det att du betalar räntor och avgifter. Detta kallas att omsätta, och du får då 3 nya månader. Du ges även möjlighet att amortera ditt lån vid en omsättning. Det innebär att skulden minskar.

Efter 3 månader utan lösen eller omsättning höjs räntan med 2% och en förseningsavgift om 50 kr läggs på lånet. Du har nu 2 så kallade respitmånader på dig att lösa ut ditt föremål eller att omsätta lånet igen. Om du omsätter lånet under denna tiden så går räntan tillbaka till den vanliga nivån och du får 3 nya månader på dig att lösa ut ditt föremål.

Fakta om guld

  • Renheten i guld mäts i karat eller tusendelar.
  • Guldföremålet måste vara stämplat med karathalt/tusendelar samt kattfoten (tre kronor) eller en tillverkarstämpel.
  • 9K (375), lågprisguldsmycken
  • 14K (585), enklare guldsmycken och föremål som behöver god hållfasthet, dominerande i vissa länder
  • 18K (750), vanligaste halten för svenska guldsmycken, såsom vigselringar
  • 22K (916), guldmynt, investeringsguld, exempelvis krugerrand
  • 23K (958), finare guldföremål som inte utsätts för mekanisk påverkan
  • 24K (999), guldtackor, bladguld, guldråvara. Guldtackor i handel förekommer från finhet 995 till 999.99
  • De vanligaste legeringarna för karathalterna 9K-18K ger rött, gult, vitt och roséfärgat guld.

Fakta om silver

  • Renheten hos silver mäts i tusendelar, vilket även syns i stämplarna.
  • Finsilver (999), tackor, smycken.
  • Sterling silver (925), smycken.
  • Verksilver (830), bruksföremål som skålar och bestick, även smycken i mindre grad.
  • Föremål som ser ut som guld men är stämplade med 925 eller 830 är förgyllt silver, och räknas som silver.

Nysilver innehåller trots sitt namn inget silver. En relativt vanlig förkortning och stämpel är prima, NS, extra och ALP. I vissa fall kan föremålet vara försilvrat, men det räknas fortfarande som nysilver.